İlçemize 5 km uzaklıkta bulunan Saz Köyü’nün doğusunda Çamoluk, batısında devlet ormanı, kuzeyinde Çele Mahallesi ve Fındıklı Köyü, güneyinde ise Çakırsayvan Köyü bulunmaktadır.

Saz Köyü Merkez Mahallesi, Gölbaşı Köyü ve Güney Mahallesi adlı üç mahalleden oluşmuştur. Rakımı 584 metre, yolları sıcak asfalt kaplıdır. Köyün elektrik, su ve telefon sorunu yoktur.

1893-1894 yılları arasında Kafkasya’dan Sakarya Kayalar Köyü’ne gelen Maçagua ve Çegua aileleri burada bir-iki ay kaldıktan sonra Üçköprü Köyü’ne, daha sonra Kastamonu Valiliği’nden aldıkları oturma izni ile o zaman Çele Köyü’nün yayla ve merası olan Saz Köyü’ne yerleşiyorlar. Bunu diğer aileler takip ediyor ve Saz Köyü’nün bugünkü nüfusu oluşuyor.

Köyün adı, köyün tam ortasında konuşlanmış sazlık gölden gelmekte olup, söz konusu gölün suyu günümüzde boşaltılmış durumdadır. Göl yatağı şu anda bataklık ve sazlık durumundadır.

Tamamen Kafkas göçmenlerinden oluşan köyde bazı gelenek ve görenekler sürmektedir. Örneğin erkek evlat hiçbir nedenle babanın yanında oturup sohbet edemez, çocuğunu kucağına alamaz ve eşiyle konuşamaz. Aile fertleri arasında gelenek ve göreneklere uyulması temel kuraldır. Düğün, cenaze, mevlit, dini günler, sünnet, asker uğurlama gelenekleri yöreye göre yapılır. Abhazların ünlü abısta, lepsi, agut, sızbal, açamuka, ahulçapa ve peynirleri bu köyde de yapılır.

Halkın geçim kaynaklarının başında fındık birinci sırayı almakla birlikte, tarım ve hayvancılık faaliyetleri de gözlemlenmektedir.